Saturday, December 4, 2010

Kek Gula Hangus

Salam..
Masuk hari ni, dah cukup 1 minggu aku xupdate blog aku ni..nak kata malas update xjugak la..
actually xde story nak tulis , 2 je..

Harini, disebabkan 1 hari aku terperap kat dalam rmh
ibarat "katak di bwh tempurung",
kerajinan aku tetiba muncul di dalam diri..
tetiba rasa nak buat KEK GULA HANGUS
mungkin korang tahu kot buat kek ni..
aku je yg ketinggalan zaman xtahu buat lg..huhu

but............
if korang sama ngan sayang aku, myb korang xtahu la kot pe i2 kek gula hangus...


(**Dalam msg**)

Hakim : "apa 2 kek gula hangus??"
Azrina : "kek la syg..buat pakai gula hangus"

~2 jam kemudian~

Hakim : "hangit x lagi kek 2???"
Azrina : "syg, i tahu la i br nak try buat, u jgn la nak perli i"

p/s : angry???hahah..just joking 4 me..thnks syg, i like ;)


ooppppsssss, jap2...
ni dah lari topik dah ni..hehe

continue balik pasal story td...
actually kek ni pon aku br try buat je...1st time buat...resipi lak, copy kat internet beberapa hari y lalu...nak kata jadi, hangit la cket..nak kata xjd, licin je sume ..haha


Ni adalah kek sebelum & selepas aku buat ;)
(walaupun 1st time buat, not bad la kot...hehe)


ok la, aku asyik story je dr td..
ni resipi yg aku boleh kongsikan ngan korang..
mana tahu korang nak try buat lak kan..


Bahan-Bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-Cara


  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"

GOOD LUCK ;)

No comments: